Auringon paisteessa ja numeroiden valossa

Hetki sitten tietokoneen uskollinen laskin-sovellus paljasti, että lähtöön on 100 vuorokautta. Pohditaanpa tämän tasaluvun kunniaksi miltä pyöräretki näyttää numeroiden valossa.

Heinäkuista iltaa Kotkassa

Olemme päätymässä malliin, jossa vuorokauden tunneista kolmasosa käytetään etenemiseen, kolmasosa leiriytymiseen, ruokailuun ja lepäilyyn ja viimeinen kolmannes nukkumiseen. Liikettä, lepoa ja nukkumista on siis suunnilleen sama määrä tarjolla per vuorokausi. Toki olemme varautuneet myös siihen, että keho saattaa kiukkuilla vaikka liiasta pyöräilystä ja päädymme jossain vaiheessa väliaikaisesti pidentämään lepoaikaa. Koko retkestä olisi kuitenkin tarkoitus selvitä noin kolmessa viikossa. Nyt reittihahmotelman mukaan kilometrejä siirryttäväksi olisi sellaiset pyöreät 1400 kappaletta eli ei tässä nyt ihan hurjia siirtymiä yhtä vuorokautta kohti olla tekemässä.  

Näin ainakin teoriassa tarkasteltuna suunnitelma vaikuttaa oikein pätevältä. Retken ajankohta on valikoitunut sellaiseen vuodenaikaan, ettei pohjois-Suomessa tulla näkemään auringonlaskua tai sen nousua. Pilvisenä päivänä aurinkoa ei välttämättä näe, mutta siellä se möllöttää taivaalla kuitenkin ympäri vuorokauden. Tilastojen valossa voisi kuvitella, että päiväsaikaan lämpötila nousee yöaikaa korkeammaksi. Voikin olla, että siirtymisvaiheet saattavat ajoittua yöajalle. Eipä helteessä nukkuminenkaan mitään herkkua ole, mutta pyöräilyyn verrattuna ehkä kuitenkin se pienempi paha. Ilmatieteenlaitos antaa internet-sivuillaan heinäkuulle seuraavia tilastoja (pohjautuen vuosiin 1981-2010):
  • Lunta 0 cm
  • Keskilämpötila on 15,6 astetta eli lämpimin vuoden kuukausista
  • Vettä sataa 75 millimetriä (, mikä on sekin vuoden korkein lukema)
  • Alin lämpötila 8 - 14 astetta (mittauspäivä 15.7.)
  • Ylin lämpötila 14 - 24 astetta (mittauspäivä 15.7.) 
Säänumeroiden valossa retken toteutuminen suunnitellusti näyttää oikein lupaavalta. Jos sääherra tarjoaa auringonpaistetta, niin mikäs siinä. Sateen sattuessa retkeillään sitten sateessa. Tässä vaiheessa ei oikein mitään tiettyä säätyyppiä ole toiveissa eli kaikki kelpaa. Katsotaan sitten heinäkuussa mikä säätyyppi soveltuu käytännössä parhaiten ja mikä herättää suurimmat tunteet.

Joskus sataa, joskus ei
Tarvikkeista on kasassa noin 3/4. Aikaa tuon viimeisen neljänneksen hankintaan on sopivan runsaasti, joten suurta hätää sen suhteen ei ole. Huhtikuussa aloitamme lyhyiden harjoitusretkien sarjan. Harjoitusretkien tavoitteena on sopivan varustelun selvittäminen, pyörän järkevän lastaamistavan selvittäminen ja takapuolen totuttaminen aiempaa pidempiin polkemissessioihin.

Tällä Erää ei muuta. Nähdään taas.  

Kommentit

Suositut tekstit