Ja eikun syömään

Näin etukäteen pohdittuna retken yhdeksi suurimmista elämyksistä tullee varmasti muodostumaan  se hetki, jolloin retkikeittimestä huokuva lämpö ja kattilasta ilmaan leijaileva aromi täyttää väsyneiden pyöräilijöiden odotusta täynnä olevan uupuneen mielen. Ja voi sitä kohta seuraavaa toista hetkeä, jolloin uupumus ja väsymys väistyy joka lusikalliselta ja haarukalliselta aina yhä kauemmas tästä ajasta ja paikasta.

Suurin osa mukaan lähtevistä astioista
Tällä erää aiheena on siis retken ruokailuhetket ja vielä tarkemmin se millä välineillä päivittäiset ruoka-annokset valmistetaan ja nautitaan. Vaikka retken aikana energiavajeet täytetäänkin vaihtelevissa maasto-olosuhteissa, aiomme nauttia vähintään kerran vuorokaudessa runsaan, herkullisen ja ennen kaikkea lämpimän ruoka-annoksen. Pääsääntöisesti pyrimme kiertämään huoltoasemat, snäkärit ja muut vastaavat valmiita ravitsemusannoksia rahaa vastaan tarjoavat anniskelupaikat kaukaa, joten mukaan pitää ottaa siis yhtä sun toista kokkailuun soveltuvaa tarviketta ja välinettä. Seuraavassa siis pienimuotoista listausta ja pohdintaa tähän liittyen:
  • Retkikeitin (#1): Trangia-tyyppinen polttonesteellä toimiva vaivaton ja mukava retkikeitin. Soveltuu hyvin oikeastaan minkälaisen ruuan valmistukseen vain, kunhan annoskoko on järkevä ja toiminta keittimen ympärillä rauhallista.
  • Retkikeitin (#2): Muuten kuten edellä, mutta polttoaineena käytetään maastosta löytyviä irtonaisia risuja, käpyjä yms. palavaa materiaalia. Tämä ns. puliukkokeitin ei nimestään huolimatta sovellu puliukkojen keittämiseen. Ymmärtääksemme tämä keitin on hiukan edellistä trangia-tyyppistä litkupoltinta tehokkaampi. No tämänkin asia selviää, kun pääsemme tekemään empiiristä tutkimusta asian tiimoilta.
  • Ruuanvalmistusastiasto: Mukaan lähtee paistinpannu, kaksi kattilaa sekä kahvipannu (0,8 l). Edellä luetelluista ruostumattomasta teräksestä on valmistettu paistinpannu sekä kattilat. Äskettäin edullisesti (4 €) poistomyynnistä hankittu kahvipannu on valmistettu anodisoidusta alumiinista.
  • Ruokailuastiasto: Suuhun ruokaa lapioidaan yhdellä LuHa:lla (M62 lusikka-haarukka-setti Sorsakoski) ja yhdellä monitoimisyömäaseella (ruokalusikka, pikkulusikka, haarukka, veitsi, purkinavaaja). Itse ruoka annostellaan yhteen alumiiniastiaan (muoto maapähkinä) ja annostelun jälkeen voikin toisen puolen syödä valmistusastiasta (kattila/paistinpannu). Juomat nautitaan pullon suusta tai tarkoitukseen soveltuvasta teräskupista. Kuppeja lähtee matkaan ehkä kaksi.
  • Tiskaussetti: Koska puhtaus on puoli ruokaa, puhdistamme käyttämämme astiat aina huolellisesti ruokailun jälkeen. Mukaan lähtee pari tiskiharjan päätä, joilla tuo puhdistusoperaatio käy sutjakkaasti. Puhdistus hoidetaan vedellä, harjalla ja tarvittaessa pienellä määrällä mukaan heitettyä tuhkaa. Pari puuvillaliinaa auttavat kuivauksessa sekä pitävät astiat siirtymisetapeilla mukavan hiljaisina.

Itse päämatkaan on vielä päiviä runsaasti kuljettavana, mutta tuo ruokailu on tietysti pääasia ja aina mielessä, joten tällä hetkellä tämän tiimoilta pohdimme edellä kuvattua. Listahan ei ole lopullinen ja muutoksia tulee aivan varmasti, mutta

tällä erää ei muuta.

Kommentit

Suositut tekstit